11 Aralık 2009 Cuma

Mercanköşk Faydaları

Mercanköşk;
Origanum majorana türünün çiçekli dallarıdır. Bu tür 20-80 cm yükseklikte,çalı görünümünde,yaprakları tüylü,çiçekleri beyaz veya pembe renkli bir bitkidir.Mercanköşkün yaprakları karşılıklı,saplı veya sapsız 1,5-2 cm uzunlukta,küt uçlu,beyazımtrak tüylü ve kuvvetli kokuludur.Çiçekleri çok küçük,genellikle beyaz renklidir.Orman açıklarında ve kayalık alanlarda yetişir.Anadolu'da nadir rastlanır.Güney Anadolu'da 20 kadar Origanum türü bulunmakta.

Mercanköşkün Kullanım Bilgileri;
Antimikrobiyal,antiviral ve antioksidan özellikler taşır.Bu yüzden tedavi amaçlı kullanılır.Kuru sebzeli yemeklere, çorbalara, soğanlı, patatesli, sosisli ve soslu yemeklere, ızgara et, çeşitli salata ve söğüşlere. İtalyan "pizza"larının sosuna, meyve salatasına. Bazı tür reçellere de katılır.Hava yutmada, uykusuzluk, asabi migren, dengesizlik, solunum ve sindirim spazmları, mide ağrısı, nefes darlığı ve iştahsızlıkta yararlıdır.

Mercanköşkün Kullanım Tavsiyeleri;
Tadı keskin olduğundan çaylarda az kullanılmalı.Cildi koruyan etkisi yüzünden demlendirilen çay yüze kompres olarak uygulanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama