27 Aralık 2009 Pazar

Safran Faydaları

Safran;
20-30 cm boyunda,sonbaharda mor renkli ve güzel kokulu çiçekler açan,soğanlı çok yıllık bir bitkidir.Çiçekler yapraklardan evvel açar.Stigma kırmızı ve üç kolludur.Hindistan'dan Balkanlar'a ve Doğu Akdeniz ülkelerine kadar yetişebilen safranın halen en çok İran ve İspanya'da az da olsa Fransa ve İtalya'da kültürü tapılmaktadır.Ülkemizde Safranbılu'da az miktarda yetişmektedir.Aspir,cehri,çiğdem,Yemen safranı,safran çiçeği,safran çiğdemi adlarıyla da bilinir.

Safranın Kullanım Alanları;
Sağlıkta:Sakinleştirici,spazm çözücü ve sindirimi kolaylaştırıcı etkileri vardır.Bu nedenle sindirimle ilgili şikayetlerde kullanılır.Ayrıca kozmetik ve ilaçlarda renklendirme ajanıdır.Düşük dozlarda mide salgısını uyarır,yüksek dozlar uterus düz kasını uyarır.İştah açıcı ve midevi olarak günde 0,2-0,5 gram birkaç defa,yatıştırıcı miktarı günde 1-1,5 gram arasındadır.Düz kasları uyarıcı etkisi nedeniyle mukoz membranda ve uterusta kanama yapabilir.Yanlış kullanımda çocuk düşürücü etkisi vardır.
Gıdada:Kullanıldığı yemeğe sarı bir renk verir,zeytinyağında erimez.Keskin ve hafif acımsı bir tadı vardır.Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde,pilavlarda,talılarda,soslardave hamur işlerinde kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama