23 Ocak 2015 Cuma

Lahananın (Brassica Oleracea) Faydaları

Yurdumuzda pek yaygın olan bu kış sebzesinin en beğenilen türü göbekli beyaz lahanadır. Sarmasından turşusuna kadar her mutfakta yeri vardır. Ev ilaçları arasında da bu tür lahana kullanılır.

Faydaları;
  • Şeker hastalığında, gripte, peklikte: 50 gram lahana yaprağı, 1 litre suda haşlanır ve bu çay her yemekten önce birer çay bardağı içilirse çok yararlıdır.
  • Bulantı ve adet düzensizliğinde: Taze lahana ve salatasının büyük faydası vardır.
  • Variste: Lahananın taze göbek yaprakları iyice kıyılır. Pamuklu bir bezle sarılırsa şifasını kısa zamanda gösterecektir.
  • Kan çıbanında: Lahana yaprakları lapası sarmak, çıbanın çabuk olgunlaşıp, patlamasını sağlar ve hastayı rahatlatır.

Acılı Ezogelin Çorbası Tarifi ve Faydaları

Acı Biberin Faydaları;
  • C vitamini açısından zengindir.
  • Vücudun direncini artırır.
  • İştah açıcıdır.
  • Mikrop öldürücüdür.
  • Ağrı kesici özelliği vardır.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Kan dolaşımını olumlu yönde etkiler.
  • Temel maddesi kapsaisin kanser hücrelerinin ölümünü tetikler, sağlıklı hücrelere zarar vermez.
Acılı Ezogelin Çorbası Malzemeleri;
  • 1su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 çorba kaşığı bulgur
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 2 çorba kaşığı tel şehriye
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 soğan
  • 1 kereviz
  • 1 yaprak lahana
  • 1 su bardağı et suyu
  • 2 acı biber
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • tuz,su
Yapılışı; Bulgur, pirinç ve mercimek yıkanarak tencereye alınır. Üzerine malzemeleri geçecek kadar sıcak su koyuyoruz. Kaynamaya başlayınca lahana yaprağını doğrayıp tencereye ekliyoruz.
5 dakika kadar kaynatıp kerevizi tencereye rendeliyoruz. Ara ara su ilave edebiliriz. Başka bir tencereyi içine sıvı yağ ve tereyağını ekleyip ocağa alıyoruz. Doğranan soğanları tencereye alıp kavurduktan sonra unu ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz. Biber salçası, tel şehriye ve et suyunuda ekliyoruz soğanların bulunduğu tencereye. Diğer tencerede pişen sebze ve bakliyatı diğer malzemelerle birleştiriyoruz. Su ve tuzunu ekliyoruz. 2 tane acı biberide içine atıyoruz. 3-4 dakika daha kaynatarak kereviz yapraklarıyla süsleyerek çorbanızı servis edebilirsiniz.


Kekik (Thymus Vulgaris) Faydaları


Yurdumuzda pek yaygın olan, genelde bir dağ bitkisidir. Özellikle ev yemeklerinde çeşni verdiği için, bağlarda, bahçelerde yetiştirilir.

Kekik otunun yaprakları yumurta biçiminde, altları biraz tüylü, çiçekleri pembe ya da beyazdır. Kendine özgü hoş bir kokusu vardır. Şifası, yapraklarındadır. Bunlar saplarıyla yazın toplanır, demetler halinde gölgede kurutulur. Kuru nane gibi ufalanarak kullanılır.

Faydaları;
  • Grip, anjin, astım, bronşit, damar sertliği, adet düzensizliği, hazımsızlık, iç sıkıntısında: 30 gram kekik, 1 litre suda haşlanır. Her yemekten sonra bir kahve fincanı içilirse, çok yararlıdır. 
  • Güzelliğiniz için: 125 gram kekik, 1 litre suda haşlanırsa kırılan, dökülen saçları canlandırır. Hoş bir parlaklık verir.


Şifalı Bitki Ara

Özel Arama