10 Mayıs 2015 Pazar

Şerbetçi Otunun (Humulus Lupulus) Faydaları

Kendir ailesinden, hanımeli gibi sarılarak tırmanan güzel ve ekonomik değeri olan yurdumuzda yaygın, bir bitkidir. Yaprakları karşılıklı, yürek biçiminde damarları belirgin ve düzgündür. Yumurtamsı, kozalaklar verir. Bunlar eskiden beri çok yaygın olarak şerbetçilikte kullanılır. Çiçekleri ve bunlardan oluşan kozalaklarının üstü, lüpülün denen acı ve hoş kokulu sarı bir tozla kaplıdır. Biraya hafif kezzetini veren bu maddedir. Ev ilaçları arasında, gölgede kurutulan çiçeklerinin yeri vardır.

Faydaları;
  • Damar sertliği, kansızlık, sinirlilik hali, hazımsızlık ve hastalıklardan sonra nakahet döneminin halsizliklerinde: 20 gram şerbetçi otu çiçeği, 1 litre suda haşlanır, yemeklerden sonra birer çay bardağı içilirse şifasını kısa zamanda gösterir.
  • Adet düzensizliklerinde: Şerbetçi otu çiçeğinin çayı, iki fincanlık bir cezve suya 15 gram çiçek ölçüsüyle hazırlanır ve sabahları aç karnına içilir.

Şahterenin (Fumaria Officinalis) Faydaları

Ekilmemiş tarlalarda, yol kenarlarında kendiliğinden yetişen bir kır bitkisidir. Dalları mavimsi, yaprakları düzensiz sıralanmış biçimde ve parçalıdır. Yaz başında açmaya başlayan çiçekleri, türlerine göre koyu fildişi, pembe, erguvan rengindedir. Şifası fumarin ve fumarik asit denen iki madde bakımından zengin olan yapraklarındadır. Bu bileşiminin kan arındırıcı özelliği vardır.

Faydası; Karaciğer yorgunluğu ve iştahsızlık çekenler için, 30 gram şahtere, 1 litre suda haşlanır, yemeklerden önce birer çay bardağı içilir.

Şalgamın (Brassica Napus) Faydaları

Turp ailesinden bir bitkidir. Ilık iklim koşullarını kumlu toprakları sever. Tohumdan üretilir. İlkbahar ve sonbaharda iki kez ekilebilir.Çabuk filizlenir. Yaprakları parçalı ve üstü hafif tüylüdür. Sarı çiçekler açar. Etli ve sulu olan, iri ve genelde yumru biçimdeki kökü yenir.

Faydaları;
  • Yaşlıların ayak üşümelerinde: Yaşlılar, ayak üşümelerinden çok şikayetçidir. Bu üşümeleri, önlemek için, etlice soyulmuş 2 şalgam kabuğu, 1 çay bardağı dolusu ısırgan otu, 1 litre su ölçüsüyle kaynatılarak hazırlanacak banyo şifalıdır. Ayaklar haftada iki kez ılık ılık kullanılacak bu suyla banyo yapılırsa, üşüme kaybolur.
  • Güzelliğiniz için: 1 baş rendelenmiş şalgamı, yüze maskeleyerek 15 dakika kadar bekletmek, sivilcelere çok iyi gelir. Cilde canlılık verir. Maske temizlendikten sonra yüzün, bol soğuk suyla yıkanması gerekir.

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama