28 Haziran 2015 Pazar

Zeytin Ağacının (Olea Europea) Faydaları

Yurdumuzda en çok Marmara ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilen ve meyvesini yaklaşık otuz yaşından sonra vermeye başlayan uzun ömürlü bir ağaçtır zeytin ağacı. Killi sıcak ve kuru toprakları sevmekle beraber, iyi ürün alabilmek için özel bir bakım ister. Yaprağı ve meyvesinden elde edilen yağıyla eskiden beri ev ilaçları arasında önemli bir yeri vardır.

Faydaları;
  • Peklik (kabızlık) çekenler için: Sabahları aç karnına birer çorba kaşığı zeytinyağı içmek çok faydalıdır.
  • Şeker hastaları için: 60 gram taze zeytin yaprağı havanda dövülür. Bu ezme 1 litre soğuk suda yarım gün bekletilir. Yemek aralarında birer çay bardağı içilirse şifalıdır.
  • Ateş düşürmek için: 50 gram zeytinyağı, 1 litre suda kaynatılır ve bu çay yemeklerden önce birer çay bardağı içilirse, ateşi düşürür.
  • Yüksek tansiyon için: Yukarıdaki çay eskiden beri tansiyonu dengeleyen bir lokman şifasıdır.Özellikle kalp hastaları için zeytinyağlı yemekler yararlıdır. Zeytinyağının kolesterolü dengeleyen bir özelliği de vardır.

Yulafın (Avena Sativa) Faydaları

Buğday ailesinden olan bu tahıl türü, yurdumuzda genellikle hayvan yemi olarak bol bol yetiştirilir. Şifası tanelerindedir.

Faydaları;
  • Şeker hastaları için: 30 gram yulafı, 1 litre suda haşlayarak, yemeklerden sonra birer çay bardağı içilecek yulaf çayı çok yararlıdır.
  • Adale ağrılarında: 100 gram yulaf, 1 su bardağı sirkede kaynatılarak elde edilecek yulaf lapası, ılıtılarak bir tülbent içinde ağrıyan yere bağlanırsa ağrıyı keser.

Unutmabeni Çiçeğinin (Origanum Vulgare) Faydaları

Ballıbaba ailesinden, küçük yapraklı, çok güzel bir kır bitkisidir. Buna mercan kök, mercengüş, merzengüş, aşk otu, keklik otu, güvey otu da denir. Kuru toprakları sever. İlkbaharda dallarının ucunda demetler halinde küçük pembe çiçekler açar. Dal uuçları ve çiçek demetlerinin damıtılmasıyla elde edilen bu yağ, kozmetik sanayiinde yaygın olarak kullanılır. Şifası çiçeklerindedir.

Faydası;
  • Sinirlilik hali, sinirsel öksürükler, hava yutma, yarım başağrısı ve adet düzensizliklerinde: 40 gram çiçeği 1 litre suda haşlayarak elde edilen çay yemeklerden sonra birer çay bardağı içilirse, şifasını kısa zamanda gösterecektir.

Turpun (Raphanus Nıger-Sativus) Faydaları

Çok soğuk olmamak üzere, tüm iklim koşulunda yetiştiği için yurdumuzda çok yaygın ve salata olarak her sofrada yerini alan bir bitkidir. Bizde en çok fındık turpu, kestane turpu, bayır turpu ve iri kırmızı turp türleri yetiştirilir. Tohumdan üretilir. İlkbahar ve sonbaharda iki kez ekilebilir. Nemli yerleri sever. Taze gübre verilirse yaprakları coşar, fakat kök vermez. Bu yüzden turp ekilecek toprak, çürümüş gübreyle beslenmelidir.

Faydaları;
  • Karaciğer yorgunluğunda: İki yemek arasında 1 kahve fincanı turp suyu içmek, karaciğeri güçlendirir.
  • Öksürük nöbetlerinde: 1 tatlı kaşığı turp suyu içmek ve siyah turpun içini oyup altını delerek bir bardağa oturtup içine bal koyup 1 gün süzülmesi için bekletmeliyiz. Ertesi gün süzülen suyu içersek faydasını görebiliriz.

Tarçının /Cinnamomun Zeylanicum) Faydaları

Defne ailesinden, fakat sıcak ve çok yağışlı iklim koşullarını sevdiği için Hindistan, Cava, Sumatra, Seylan gibi uzakdoğu ülkelerinde yetişen bir ağaçtır. Kabuğu çok hoş kokuludur. Sofra tarçını, bu kabukların dövülerek toz haline getirilmişidir. Baharatçılarda satılan kuru tarçın kabuklarından da tarçın çayı yapılır, çok şifalıdır.

Faydası;
  • Grip, halsizlik, hazımsızlık ve bağırsak sancıları için: İyi bir tarçın çayı elde etmek için 10 gram tarçın kabuğu, 1 litre su ölçüsüyle kaynatılır. Acımsı olduğu için, şekerle tatlandırılır.

Şimşir Ağacının (Buxus Sempervivens) Faydaları

Hoş kokulu yaprakları dört mevsim canlı yeşil kalabilen ve genelde parklarda çit olarak kullanılan güzel bir ağaççıktır. Kireçli, çorak toprakları sever. Yurdumuzda da çok yaygındır.

Gövdesinden elde edilen sarı kerestesi çok serttir. Bundan tavla pulları, satranç taşları ve çeşitli süs eşyası yapılır. Şifası yapraklarındadır.

Faydası;
  • Güzelliğiniz için: 50 gram taze şimşir yaprağı, 1 su bardağı dolusu tuvalet ispirtosunda 15 gün bekletilir. Temiz bir şişeye süzülür. Saçlarınıza bu losyonla friksiyon yaparsanız parlaklık kazanacaktır. Ev ilaçları arasında, şimşir yapraklarının romatizmaya karşı çayını da tavsiye edenler vardır. Ama mideyi ekşittiğinden kişiyi rahatsız ettiğini belirtmek isteriz. Bu yüzden fayda yerine zarar verir.

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama