17 Ekim 2014 Cuma

Dereotu (Pencedanuio Graveolens) Faydaları

Mutfaklarımızda bir çok yemeğin vazgeçilmez çeşnisi olan dereotu, yurdumuzun hemen her yerinde yetişen, hoş kokulu, güzel bir bitkidir. Tohumdan yetiştirilir. Eğer bahçeniz varsa, yaklaşık 1 metre kareli yere 20-25 gram tohum yeterlidir. Eliniz alışık değilse, tohumları kuru toprakla karıştırarak serperseniz, kimi yerde sık, kimi yerde seyrek yeşermesini önleyebilirsiniz.

Tohumları serptikten sonra, üstünü ince bir tabaka toprakla örterek, hafifçe tokmaklayınız. Çabuk filizlenir. Ama, bol su ister. Fazla güneşi sevmez. Yaprakları taze olarak kullanılır. Sonbaharda verdiği tohumları, gölgede kurutulur.

Faydaları;
  • Taze dereotu yaprakları, sadece yemeklere çeşni vermekle kalmaz, iştah açar, hazmı kolaylaştırır.
  • Tohumları eskiden beri kullanılan ev ilaçları arasındadır.
  • Özellikle küçük çocukların hazımsızlıktan ileri gelen karın şişmeleriyle, her yaş grubunun hıçkırık tutmalarında: İki fincanlık bir cezve suya, bir kahve kaşığı dereotu tohumu konularak kaynatılır. Süzülen bu su ılıyınca, çocuklara yemekten sonra iki üç kahve kaşığı içirilir. İstenirse, şekerle hafifçe tatlandırılır. Hıçkırık tutmalarında da bu sudan aynı miktarda içmek yeterlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama