27 Kasım 2014 Perşembe

Ebegümeci (Malva Rotundıtolia) Faydaları

Ülkemizde çok tanınan, çok yaygın bir kır bitkisidir. Serin ve nemli yerleri sever. Yaban ebegümeci ve karagöz ebegümeci olarak iki türü vardır. Bunlardan ilki daha çok ormanlarda, ikincisi ise kırlarda ve özellikle dere kenarlarında yetişir.

Yaban türü şifa olarak karagözden daha değerlidir. Karagöz türü ise sebze olarak gerek çeşitli yemekleriyle, gerek salatasıyla pek lezzetlidir. Şifası, mayıstan eylül sonuna kadar toplayabileceğiniz kökleriyle, mayıs-ağustos arasında açan ve mora çalan çiçeklerindedir. Bunlar kurutularak da kullanılır. Ancak, kurutulan çiçekler bozulmaması için kapalı kutularda ve ışık almayan yerlerde saklanmalıdır.

Faydaları;
  • Soğuk algınlığında, hafif ateşte, bademcik iltihaplarında: 40 gram ebegümeci çiçeği, 1 litre suda çay gibi haşlanır. 10 dakika kadar demlenmeye bırakıldıktan sonra, ünde 3-5 kez ılıtarak kahve fincanıyla içilirse, göğsü yumuşatır, öksürüğe iyi gelir. Ayrıca mideyi düzeltir ve bulantıları keser.40 gram ebegümeci kökünü 1 litre suda haşlayarak elde edilen çayda, soğuk algınlıklarında hafif ateşi düşürür. Ferahlık verir. Bu çayla yapılacak gargara bademcik iltihaplarında pek faydalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama