29 Kasım 2014 Cumartesi

Gül Ağacı (Rosa Gallica) Faydaları

Uzmanlara göre 300'e yakın türü olan bu sultan çiçek havadar, orta güneşli yerleri, killi kumlu, kırmızı toprakları pek sever. İster yedi vereni, boduru, sadberki olsun, ister arsız dediğimiz sarmaşık gülü olsun, ağaç aralarına dikilmişse toprağı iyi sulanmıyorsa ve ara sıra azotlu, potaslı, sodyumlu gübrelerle beslenmiyorsa çabuk küser. Daldırmayla yada çelikle üretilir. Bunları dikme zamanı ilkbahar arifesinde ve don tehlikesinin ortadan kalktığı günlerde başlar. Ancak, toprağın iki ay önceden iyi krizma edilmiş olması gerekir. Fidanlar için açılacak çukurlar 40 santim kadar derin kazılmalıdır. Fidanlar arasındaki uzaklık da, bodur türler için 75, boylu türler için 100 santimden az olmamalıdır.

Güllerde en çok, yaprakları ve gövdeyi pudralanmış gibi sarmaya başlayan bir mantar hastalığıyla, yapraklara dadanan gül bitinin verdiği zararlar görülür. Tarım ilaçları satan yerlerde, her ikisinin de çaresi vardır.

Sağlıklı yetişmiş güller, yaprakları, dalları taze yada gölgede kurutularak saklanan çiçekleriyle ev ilaçları arasında bir şifa kaynağıdır.

Faydaları;
  • Ağız yaraları için: Uygun bir kavanoza 1 litre su, 50 gram taze gül çiçeği yaprağı konularak, güneşte 1 hafta bekletilirse, gerektiğinde kullanılabilecek çok yararlı bir gargara ilacı elde edilir.
  • Çabuk kızaran yada yorgunluktan yaşaran gözler için: Gül fidanlarının taze yaprakları ve körpe dallarını aynı ölçüde suyla kaynatarak elde edilen banyo iyi gelir.
  • Bulantı için: Taze yada kurutulmuş 40 gram gül çiçeği yaprağı, 1 litre suda haşlanır. Ara sıra birer kahve fincanı içilirse hastayı rahatlatır. 
  • Öksürük için: Bulantıda ki gibi hazırlanan çayın, bunda da büyük yararı vardır.
  • Güzelliğiniz için: 1 ölçü vazelini, hazır satılan 3 ölçü gül suyuyla iyice karıştırarak hazırlanacak losyon, eldeki çatlakları giderir. Elleri güzelleştirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama