27 Kasım 2014 Perşembe

Enginar (Cinara Scolymus) Faydaları

Bu değerli yaz sebzesi, aslında bir deve dikeni türüdür. Ilık kıyı şeritlerini sevdiği için, bizde en çok İstanbul, Bursa, İzmir yöresinde yetişir. Dayanıklıdır, yazın kurursa da, sonraki ilkbaharda aynı kök yeniden sürer. 7-8 yıl ürün verir. Sapın ucunda baş enginar, yan dallarında da koltuk enginar oluşur. Buncak bitkinin koncalarıdır. Sebze olarak kullanılırken, bu koncaları çiçek açmadan toplamak gerekir. Şifası bu koncalarındadır.

Enginar, iyi gübrelenmiş kuvvetli toprakları sever. Çiçeklerinden elde edilen tohumlarıyla yetiştirildiği gibi, köklerin yanından alınan sürgünlerle de üretilir. Ancak, işi uzundur. Bir bilenden görmek gerekir.

Faydaları;
  • Karaciğer yorgunluklarında: Özellikle zeytinyağlı yemekler karaciğer hastalarına çok faydalıdır. Fazla alkol alanlarda yorulan karaciğeri güçlendirir.
  • Romatizmada: Ağrıyan mafsallar, enginarın haşlanan suyla ovulursa rahatlatır. Bu su, uygun bir şişede birkaç hafta saklanabilir.
  • Güzelliğiniz için: Enginar koncalarının tüylü kabuklarını da atmamak gerekir. Zayıf saçlar bu kabuklarla ovulursa güç kazanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama