Biranın hammadesi olan ve bazı yörelerde ekmeği de yapılan çok besleyici bu tahıl türü,çeşitli dertlere devadır.Yurdumuzda bol bol üretilir.
Faydaları;
- Soğukalgınlığına bağlı boğaz ağrılarında:Bir ölçü arpa,iki ölçü suda haşlanarak yapılan lapa bir tülbent içinde boğaza sarılırsa boğaz ağrılarına iyi gelir.
- Peklik ve buna bağlı yarım başağrısında:Bir ölçü arpa,dört ölçü suda haşlanırsa,süzülen suyu yemeklerden sonra birer kahve fincanı içilirse kabızlıkta ve buna bağlı yarım baş ağrılarında çok yararlıdır.
- Ağızda pamukçuk ve dişeti kaşıntılarında:Yukarıda tarif edilen su,yetişkin kimseler için ağız eskisi denilen pamukçukla,diş etlerindeki kaşıntılı rahatsızlıklara çok faydalıdır.
- Arpadan yapılan ''Malt'',biranın ana maddelerinden biri olarak insanlığın yaklaşık dört bin yıldır çok rağbet ettiği sindirimi düzenleyici harika bir halk ilacıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder