Akdeniz kıyılarını pek seven bu kır bitkisi,ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde,bahçelerde de tohumdan üretilir.Bizde yaygın türleri ''Habeş'',''Gümüşi'',''Mavi'' ve ''Kızıl'' adaçayıdır.Hafif kireçli,kolay su geçiren,kuru toprakları sever.Tohumları nisan ve eylülde ekilir.Filizleri bir buçuk karış aralıklarla ayrılır.Bir metreye kadar boy verir.Güzel kokulu çiçekleri türlerine göre mavi,pembe ya da beyazdır.Asıl şifası kenarları tırtıllı buruşuk gibi görünen akçıl yeşil yapraklarındandır.Bu yapraklar,çiçek açma mevsimi olan haziran-temmuz arasında toplanır.Gölgeli,havadar yerlerde kurutulur ve yıl boyu kullanılır.
Faydaları;
- Soğuk algınlığı,hazımsızlık,bağırsak gazlarına karşı ve böbrek,mesane taşlarını daha rahat düşürmek için:Yaklaşık 80 gram kadar olan yarım avuç adaçayı,1 litre suda haşlanır.Şeker ve küçük bir parça limonla çay içilir.
- Bu çayın idrar söktürücü bir özelliği de vardır.Bu yüzden geceleri altını ıslatan çocuklar için tavsiye edilmez.
- Bademcik iltihapları ve diş eti çekilmelerinde:Adaçayı haşlaması ılıkken,içine başka bir şey katılmadan gargara olarak kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder