Yurdumuzda pek yaygın olan, genelde bir dağ bitkisidir. Özellikle ev yemeklerinde çeşni verdiği için, bağlarda, bahçelerde yetiştirilir.
Kekik otunun yaprakları yumurta biçiminde, altları biraz tüylü, çiçekleri pembe ya da beyazdır. Kendine özgü hoş bir kokusu vardır. Şifası, yapraklarındadır. Bunlar saplarıyla yazın toplanır, demetler halinde gölgede kurutulur. Kuru nane gibi ufalanarak kullanılır.
Faydaları;
- Grip, anjin, astım, bronşit, damar sertliği, adet düzensizliği, hazımsızlık, iç sıkıntısında: 30 gram kekik, 1 litre suda haşlanır. Her yemekten sonra bir kahve fincanı içilirse, çok yararlıdır.
- Güzelliğiniz için: 125 gram kekik, 1 litre suda haşlanırsa kırılan, dökülen saçları canlandırır. Hoş bir parlaklık verir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder