25 Eylül 2014 Perşembe

Badem Ağacı (Amygdalus Communis) Faydaları

Ege ve Marmara Bölgesi olmak üzere yurdumuzda pek yaygındır. İlkbaharın müjdecisi olan pembe çiçekler açar. Meyvesine göre tatlı badem ve acıbadem olmak üzere iki türü vardır. Tatlı badem şekercilikte ve pastacılıkta, acı badem kozmetik sanayiinde çok kullanılır. Şifası, çiçeklerinde, çağla dediğimiz taze meyvesinde, yapraklarında, ağaç kabuklarında, bademinde ve bunun yağındadır. Çiçekleri, çağlası, yaprakları mart, nisan arasında, ağaç kabukları meyve verdikten sonra genç dallardan, bademi de tam olgunlaşınca toplanır. Gölgede kurutularak saklanır.

Bahçenizde badem ağacı yetiştirmek istiyorsanız, fidanlıktan alacağımız fidanları killi olmamak üzere, her cins toprağa dikebilirsiniz. Ancak, narin bir ağaç olduğu için budanmayı sevmez.

Faydaları;

Ev ilaçları arasında tatlı bademin yeri vardır. Acıbademe acılığını veren öz zehirlidir. Bu yüzden ev ilaçları arasına kesinlikle girmez.
  • Küçük çocuklardaki pekliklerde: tatlı badem yağı çok yararlıdır. Ancak, bir kahve kaşığından fazla içirmemek gerekir.
  • Yanıklarda: 1 ölçü tatlı badem yağını, 9 ölçü suyla karıştırarak iyi bir yanık ilacı hazırlayabilirsiniz. Yanıklara bir pamukla hemen bu ilaçtan sürmek su toplamasını önler.
  • Bağırsak parazitlerini dökmek için: 1 ölçü çiçek, 7 ölçü suda çay gibi haşlanır, süzülür ve çaydan her iki saatte birer kahve fincanı içilirse kısa zamanda etkisini gösterecektir. 
  • Karaciğer yorgunlukları için: Tatlı badem ağacı yaprakları da, karaciğer yorgunluklarına iyi gelir. Bunun için hazırlanacak çayın ölçüsü de, yukarıda verdiğimiz çiçek çayı gibidir. Bu çaydan sabah akşam tok karnına birer kahve fincanı içilir. 
  • Yorgun ayakları dinlendirmek için: Gerek tatlı badem ağacının gerek badem dediğimiz meyvesinin kabukları, özellikle ayak yorgunluklarına çok yararlıdır. Bunun ölçüsü de bir kova ılık suya bir avuç ağaç ya da meyve kabuğudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama