30 Eylül 2014 Salı

Çakal Eriği ( Prunus Spinosa ) Faydaları

Erik, yurdumuzda en yaygın meyveler arasındadır. Çeşitli türleri vardır. Bunlardan ilkbaharda ilk meyve vereni çakal eriğidir. Bodur bir ağaçtır, meyvesi ekşi ve ufaktır. Lezzet olarak pek tutulmaz, ama şifa kaynağı olarak büyük önem taşır. Yaprak vermeden önce çiçek açar. Bu beyaz çiçekler henüz açmışken, yapraklar körpeyken, meyvesi de henüz olgunlaşmışken toplanır, gölgede kurutularak saklanır. Ayrıca, ağacından meyve verdikten sonra sıyrılarak alınmış kabukları da kurutularak dövülür, toz halinde kullanılır.

Erik ağacı, çekirdekten yetişir. 5-6 yaşında meyve verir. 35-40 yıllık ömrü vardır. Hangi cins olursa olsun, çekirdekten filizlenen erik çakal eriğidir. Genç fidanlar aşılanarak başka başka türler elde edilir. Erik sık budanmaya gelmez. Budarken hele iki yıllık dallara dokunmamak gerekir.

Faydaları;

Çakal eriğinin, çok yönlü bir şifa kaynağı olarak ev ilaçları arasında önemli bir yeri vardır.
  • Mide ve bağırsak bozukluklarında: 30 gram çakal eriği, 1 litre suda haşlanır. Bu çay yemeklerden sonra birer kahve fincanı içilirse çok yararlıdır.
  • İshalde: Kurutulmuş 10 gram ağaç kabuğu havanda dövülür ve 1 litre suda kaynatılır, süzülen bu çay 3 öğün birer fincan içilirse faydasını kısa zamanda gösterecektir.
  • Soğukalgınlıklarında: Kurutulmuş çiçek ve yapraklarından 30 gram 1 litre suda kaynatılır ve çay gibi içilirse, sizi çabucak terletecek, ateşi düşürecektir. Bu çayı ılıtarak yapılan gargara, bademciklere de çok iyi gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama