25 Eylül 2014 Perşembe

Böğürtlen (Rubus Caesius) Faydaları

Yol kenarlarında, korularda, ormanlarda sık rastlanan, çok kişinin tanıdığı, sarmaşık gibi tırmanan dikenli bir kır bitkisidir.Yazın beyaz çiçekler açar. Duta benzeyen koyu kırmızı renkli ve hoş bir lezzeti olan meyvesini de ağustostan ekime kadar verir. Her yanıyla şifalıdır. Yaprakları, çiçek açmak üzereyken, uçlardaki sürgünlerden dalları ince ve körpe olanlardan, çiçekleri ise tam açtıktan sonra toplanır. Kökleri yazın çıkarılır. Bütün bunlar gölgede kurutulur. Meyveleri ise tam olgunlaştıktan sonra daha şifalıdır. Genellikle suyu çıkarılarak saklanır.

Faydaları;
  • İshalde: Böğürtlenin meyvesini sıkarak elde edeceğiniz su, ishallere çok yararlıdır. Ancak, bu böğürtlen suyunu taze taze içmek gerekir. Saklayamazsınız, sirkeleşir. Gerek taze, gerek kurutulmuş 20 gram böğürtlen yaprağı, 1 litre suda haşlanırsa, bu çay ağız yaraları için çok faydalı gargaradır.
  • Ağız yaralarında: Böğürtlenin sürgünleri ve kökleri 100 grama 1 litre su ölçüsüyle kaynatılırsa, ılıyınca ayak banyosu olarak kullanabilirsiniz. Ayak yorgunluklarına birebirdir.
  • Güzelliğiniz için: Böğürtlen çiçekleri ise 50 grama 1 litre su ölçüsüyle kaynatıldığı zaman, elde edeceğiniz bu şifalı su, elleriniz için harika bir güzellik losyonudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama