30 Eylül 2014 Salı

Çilek (Fragaria Vesca) Faydaları

Kendine özgü kokusu ve lezzetiyle ilkbaharın en sevilen meyveleri arasındadır. Yurdumuzda Osmanlı çileği ve Bursa çileği olarak iki türlü yaygındır. İlki reçellik, ikincisi sofralıktır. Ilıman iklimi ve suyu sever. Kumlu, humuslu topraklarda çabuk gelişir. Kol atan sürgünlerini daldırmakla, yada kesip bir başka yere dikmekle çabuk ürer. Beyaz çiçekler açtıktan sonra meyvesini verir. Fide diplerindeki toprağı sonbahara kadar ara sıra kabartmak gerekir. Dondan korumak için de fideleri kısa yakın, samanlı çiftlik gübresiyle hafifçe örtmelidir. Şifası, kök ve yapraklarındadır. Meyvesi de güzellik sütü olarak çok yararlıdır.

Faydaları;

Çilek içinde çok bol A, B, C vitaminleri olduğu için özellikle çocukların ve erginleşme çağındaki gençlerin can dostudur.
  • İştahsızlık çekenler için: Çilek yapraklarından ve köklerinden 20 gramı 1 litre suda çay gibi haşlanır ve yemeklerden önce birer kahve fincanı içilirse çok faydalıdır.
  • Güzelliğiniz için: Kurutulmuş yapraklarla fide kökleri havanda iyice dövülür. Bu unla fırçalanacak dişler inci gibi parlar.Bir avuç çilek yaprağı ile fide kökü 1 litre suda kaynatılır. Eller ve ayaklar bu çayda ovuldukça güzelleşir. Bir avuç olgun çileği iyice ezip de bir tülbentten süzerek aynı ölçü sütte üç saat bekletirseniz, cildiniz için harika bir güzellik sütü elde edeceksiniz. Akşamları makyajınızı temizledikten sonra, yüzünüzü bu sütle iyice siliniz. Sonra bolca soğuk suyla yıkayınız. Canlılık kazanacaktır.
Çilek bazı bünyelerde alerji yapar. Fazla çilek yemekten bazı çocuklarda görülen kurdeşen de alerjidir. Böyle bir durumda çilekten vazgeçmek gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama