Düğün çiçeği grubundan bir bitkidir. Yurdumuzda bol yetişir. Çöreklerin üzerine ekilen çörek otu olarak bildiğimiz hoş kokulu, küçük siyah tanecikler, bu bitkinin tohumlarıdır. Özellikle şekerli çöreklerin iç bayıltıcı tadını hafifletir, ayrı bir çeşni verir.
Faydaları;
Çörek otu iştah açar.Hazmı kolaylaştırır. Ayrıca, bağırsak gazlarını gidermek gibi çok kişinin derdine deva bir özelliği vardır.
Sağlıklı bir yaşam için doğanın şifalı bitkilerini hayatınızdan eksik etmeyin.
30 Eylül 2014 Salı
Çoban Çantası (Capsella Bursa-Pastoris) Faydaları
Faydaları;
Güzelliğiniz için: Kurutulmuş çoban çantası çiçeklerinden yada bütünüyle bu bitkiden haşlanarak elde edilen çay, hanımların ev işlerinde tahriş olan elleri yada ayak yorgunlukları için çok yararlıdır. Bu çay 1 litre suya bir avuç çiçek yada iki avuç çiçek, dal, yaprak ölçüsüyle hazırlanır. Ancak dayanıksız olduğu için kullanılacağı zaman yapılmalıdır.
Çilek (Fragaria Vesca) Faydaları
Kendine özgü kokusu ve lezzetiyle ilkbaharın en sevilen meyveleri arasındadır. Yurdumuzda Osmanlı çileği ve Bursa çileği olarak iki türlü yaygındır. İlki reçellik, ikincisi sofralıktır. Ilıman iklimi ve suyu sever. Kumlu, humuslu topraklarda çabuk gelişir. Kol atan sürgünlerini daldırmakla, yada kesip bir başka yere dikmekle çabuk ürer. Beyaz çiçekler açtıktan sonra meyvesini verir. Fide diplerindeki toprağı sonbahara kadar ara sıra kabartmak gerekir. Dondan korumak için de fideleri kısa yakın, samanlı çiftlik gübresiyle hafifçe örtmelidir. Şifası, kök ve yapraklarındadır. Meyvesi de güzellik sütü olarak çok yararlıdır.
Faydaları;
Çilek içinde çok bol A, B, C vitaminleri olduğu için özellikle çocukların ve erginleşme çağındaki gençlerin can dostudur.
Faydaları;
Çilek içinde çok bol A, B, C vitaminleri olduğu için özellikle çocukların ve erginleşme çağındaki gençlerin can dostudur.
- İştahsızlık çekenler için: Çilek yapraklarından ve köklerinden 20 gramı 1 litre suda çay gibi haşlanır ve yemeklerden önce birer kahve fincanı içilirse çok faydalıdır.
- Güzelliğiniz için: Kurutulmuş yapraklarla fide kökleri havanda iyice dövülür. Bu unla fırçalanacak dişler inci gibi parlar.Bir avuç çilek yaprağı ile fide kökü 1 litre suda kaynatılır. Eller ve ayaklar bu çayda ovuldukça güzelleşir. Bir avuç olgun çileği iyice ezip de bir tülbentten süzerek aynı ölçü sütte üç saat bekletirseniz, cildiniz için harika bir güzellik sütü elde edeceksiniz. Akşamları makyajınızı temizledikten sonra, yüzünüzü bu sütle iyice siliniz. Sonra bolca soğuk suyla yıkayınız. Canlılık kazanacaktır.
Etiketler:
çileğin faydaları,
çilek,
çilek meyvesi,
çilek yararı,
güzellik için çilek
Çay (Thea Sinensis) Faydaları
Her evde eksik olmayan çayın ev ilaçları kadar güzellik suları arasında da yeri vardır.
Faydaları:
Faydaları:
- Yanıklarda:Hafif yanıklar, bir tülbent arasına konulmuş çay posasıyla sarılırsa acı kesilir. Daha çabuk iyileşir.
- Güzelliğiniz için: Yorgun gözlerdeki kızarıklıklar için, soğuk çayla yapılan göz banyosu yaygın bir yöntemdir. Uzun ve canlı kirpiklere sahip olmak için, soğuk çaya batırılmış pamukla ''kompres'', kısa zamanda faydasını gösterecektir.
Etiketler:
cilt bakımı,
çay,
çayın faydaları,
çayın yararı,
yanık tedavisi
Çakal Eriği ( Prunus Spinosa ) Faydaları
Erik, yurdumuzda en yaygın meyveler arasındadır. Çeşitli türleri vardır. Bunlardan ilkbaharda ilk meyve vereni çakal eriğidir. Bodur bir ağaçtır, meyvesi ekşi ve ufaktır. Lezzet olarak pek tutulmaz, ama şifa kaynağı olarak büyük önem taşır. Yaprak vermeden önce çiçek açar. Bu beyaz çiçekler henüz açmışken, yapraklar körpeyken, meyvesi de henüz olgunlaşmışken toplanır, gölgede kurutularak saklanır. Ayrıca, ağacından meyve verdikten sonra sıyrılarak alınmış kabukları da kurutularak dövülür, toz halinde kullanılır.
Erik ağacı, çekirdekten yetişir. 5-6 yaşında meyve verir. 35-40 yıllık ömrü vardır. Hangi cins olursa olsun, çekirdekten filizlenen erik çakal eriğidir. Genç fidanlar aşılanarak başka başka türler elde edilir. Erik sık budanmaya gelmez. Budarken hele iki yıllık dallara dokunmamak gerekir.
Faydaları;
Çakal eriğinin, çok yönlü bir şifa kaynağı olarak ev ilaçları arasında önemli bir yeri vardır.
Erik ağacı, çekirdekten yetişir. 5-6 yaşında meyve verir. 35-40 yıllık ömrü vardır. Hangi cins olursa olsun, çekirdekten filizlenen erik çakal eriğidir. Genç fidanlar aşılanarak başka başka türler elde edilir. Erik sık budanmaya gelmez. Budarken hele iki yıllık dallara dokunmamak gerekir.
Faydaları;
Çakal eriğinin, çok yönlü bir şifa kaynağı olarak ev ilaçları arasında önemli bir yeri vardır.
- Mide ve bağırsak bozukluklarında: 30 gram çakal eriği, 1 litre suda haşlanır. Bu çay yemeklerden sonra birer kahve fincanı içilirse çok yararlıdır.
- İshalde: Kurutulmuş 10 gram ağaç kabuğu havanda dövülür ve 1 litre suda kaynatılır, süzülen bu çay 3 öğün birer fincan içilirse faydasını kısa zamanda gösterecektir.
- Soğukalgınlıklarında: Kurutulmuş çiçek ve yapraklarından 30 gram 1 litre suda kaynatılır ve çay gibi içilirse, sizi çabucak terletecek, ateşi düşürecektir. Bu çayı ılıtarak yapılan gargara, bademciklere de çok iyi gelir.
Çam ( Pinnus Syivestris ) Faydaları
Çeşitli türleriyle yurdumuzda çok yaygın, gösterişli ve uzun ömürlü bir ağaçtır. Çam fidanları, fidanlıklarda, kozalaklarının içindeki tohumlarından yetiştirilir. Fidanken çok naziktir. İyi bakım ister ve budanmaya hiç gelmez. Ancak geliştikten sonra güçlenir ve dayanıklık kazanır. Şifası, ağaç dibine dökülmüş kozalaklardan elde edilen çam fıstığındadır.
Faydaları;
Faydaları;
- Halsizliklerde: Çam kozalaklarından elde edilen çam fıstığı bir kuvvet ilacıdır. Havanda, kuru üzümle dövülerek elde edilen macundan, sabah akşam birer tatlı kaşığı yenirse halsizliklere şifalıdır.
- Doğumu kolaylaştırmak için: Doğum öncesinde, çam fıstığını havanda döverek elde edilen undan, 50 grama 1 litre su olarak hazırlanacak çorbanın, doğumu kolaylaştırdığı Anadolu'da yaygın bir inançtır.
Etiketler:
çam,
çam ağacı,
çam ağacı faydaları,
çam fıstığı faydaları,
çam kozalağı
Civanperçemi (Achilea Mille Folium) Faydaları
Bin yaprak otu, kandil çiçeği de denir. Daha çok kuruca topraklarda sık rastlanan güzel bir kır bitkisidir. Maviye çalan yaprakları uzun ve çok parçalıdır. Mayıstan ekime kadar açan beyaz çiçekleri bitki üstünde kandilleşerek, hoş bir görünüm sağlar. Kökünü toprağıyla çıkarıp bahçenize aktarabilirsiniz. Canlı, dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Şifası, körpe yapraklarında ve yeni açmışken toplanan çiçeklerindedir. Bunlar gölgede kurutularak saklanır.
Faydaları;
Faydaları;
- Grip, mide rahatsızlıkları, bağırsak gazları, sinirlilik hali ve hanımların adet gecikmeleri için: 20 gram civanperçemi çiçeğini 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlanan çay, sabah, öğle, akşam yemekten sonra yarımşar kahve fincanı içilirse çok iyi gelir. Fazlası peklik yapar, rahatsız eder. Bu çayı ışık görmeyen bir yerde örneğin kapalı bir dolapta saklamak gerekir. Yoksa kararır ve bozulur.
25 Eylül 2014 Perşembe
Böğürtlen (Rubus Caesius) Faydaları
Yol kenarlarında, korularda, ormanlarda sık rastlanan, çok kişinin tanıdığı, sarmaşık gibi tırmanan dikenli bir kır bitkisidir.Yazın beyaz çiçekler açar. Duta benzeyen koyu kırmızı renkli ve hoş bir lezzeti olan meyvesini de ağustostan ekime kadar verir. Her yanıyla şifalıdır. Yaprakları, çiçek açmak üzereyken, uçlardaki sürgünlerden dalları ince ve körpe olanlardan, çiçekleri ise tam açtıktan sonra toplanır. Kökleri yazın çıkarılır. Bütün bunlar gölgede kurutulur. Meyveleri ise tam olgunlaştıktan sonra daha şifalıdır. Genellikle suyu çıkarılarak saklanır.
Faydaları;
Faydaları;
- İshalde: Böğürtlenin meyvesini sıkarak elde edeceğiniz su, ishallere çok yararlıdır. Ancak, bu böğürtlen suyunu taze taze içmek gerekir. Saklayamazsınız, sirkeleşir. Gerek taze, gerek kurutulmuş 20 gram böğürtlen yaprağı, 1 litre suda haşlanırsa, bu çay ağız yaraları için çok faydalı gargaradır.
- Ağız yaralarında: Böğürtlenin sürgünleri ve kökleri 100 grama 1 litre su ölçüsüyle kaynatılırsa, ılıyınca ayak banyosu olarak kullanabilirsiniz. Ayak yorgunluklarına birebirdir.
- Güzelliğiniz için: Böğürtlen çiçekleri ise 50 grama 1 litre su ölçüsüyle kaynatıldığı zaman, elde edeceğiniz bu şifalı su, elleriniz için harika bir güzellik losyonudur.
Buğday (Triticum Sativus) Faydaları
Faydası;
Öksürükte: 1 çorba kaşığı dolusu buğday tanesi, 1 litre suda haşlanır, süzülür ve bu su günde bir kaç kez ısıtılarak birer çay bardağı içilirse çok şifalıdır.
Etiketler:
buğday,
buğday faydaları,
buğday faydası,
öksürük tedavisi
Biberiye (Rosmarinus Officinalis) Faydaları
Diğer isimleri hasalban, rozmarin de denir. Çiçekleri genellikle açık mavi olan bir süs bitkisidir. Boyu 1.5 m ye kadar uzar. Akdeniz bölgesinde bütün bir yıl boyu çiçek açar. Soğuğa dayanıklı olduğu için başka bölgelerde de yaygındır. Buralarda haziran temmuz arasında çiçeklenir. Dallarından daldırarak, çelikle, yada dip sürgünlerinden yetiştirilir. Kumlu, derin toprakları sever. Çok su istemez. Budandıkça daha sık dallanır.
Şifası, küçük dallarıyla birlikte toplamanız ve demetçikler halinde gölgede kurutmanız gereken çiçeklerindedir.
Faydaları;
Şifası, küçük dallarıyla birlikte toplamanız ve demetçikler halinde gölgede kurutmanız gereken çiçeklerindedir.
Faydaları;
- Burkulmalar için çok yararlıdır. Ağrıyı alır ve şişliklere iyi gelir. Bunun için: 20 gram biberiye çiçeği, 1 litre suda haşlanarak süzülen suyu bir şişede yaklaşık üç hafta kadar bozulmadan saklanabilir. Burkulan yerler bu suyla ovulur.
- Güzelliğiniz için: Biberiye çayı, yağlı saçların temizlenmesi için de bir güzellik suyu olarak işimize yarayacaktır. Bu güzel çiçekten, yüzünüzü canlı ve gergin tutacak bir losyon da yapabilirsiniz. 20 gram biberiye, bir su bardağı dolusu beyaz şarapta haşlanır. Süzülen ve soğutulan işte bu şarap, güzellik losyonunuzdur.Her gece, makyajınızı temizledikten sonra, yüzünüzü bu losyonla siler ve sonra soğuk suyla güzelce yıkarsanız, kısa zamanda faydasını görürsünüz.
Etiketler:
biberiye,
biberiye faydaları,
biberiye otu,
biberiyenin yararları,
burkulma tedavisi
Bakla (Faba Vesca) Faydaları
Yurdumuzun hemen her yerinde yetişen, gerek taze, gerek kuru olarak nefis yemekleri yapılan bu sebzenin sakız, arşın, sultani türleri pek makbuldür. Tanelerinde bol azot ve nişasta vardır. Sindirimi kolay ve çok besleyicidir. Şifası,ilkbaharda toplanıp gölgede kurutulan çiçeklerindedir.
Faydası;
Karaciğer yorgunlukları ve böbrek sancılarında: 40 gram bakla çiçeği 1 litre suda çay gibi haşlanır ve yemek aralarında birer çay bardağı içilirse çok iyi gelir.
Faydası;
Karaciğer yorgunlukları ve böbrek sancılarında: 40 gram bakla çiçeği 1 litre suda çay gibi haşlanır ve yemek aralarında birer çay bardağı içilirse çok iyi gelir.
Badem Ağacı (Amygdalus Communis) Faydaları
Ege ve Marmara Bölgesi olmak üzere yurdumuzda pek yaygındır. İlkbaharın müjdecisi olan pembe çiçekler açar. Meyvesine göre tatlı badem ve acıbadem olmak üzere iki türü vardır. Tatlı badem şekercilikte ve pastacılıkta, acı badem kozmetik sanayiinde çok kullanılır. Şifası, çiçeklerinde, çağla dediğimiz taze meyvesinde, yapraklarında, ağaç kabuklarında, bademinde ve bunun yağındadır. Çiçekleri, çağlası, yaprakları mart, nisan arasında, ağaç kabukları meyve verdikten sonra genç dallardan, bademi de tam olgunlaşınca toplanır. Gölgede kurutularak saklanır.
Bahçenizde badem ağacı yetiştirmek istiyorsanız, fidanlıktan alacağımız fidanları killi olmamak üzere, her cins toprağa dikebilirsiniz. Ancak, narin bir ağaç olduğu için budanmayı sevmez.
Faydaları;
Ev ilaçları arasında tatlı bademin yeri vardır. Acıbademe acılığını veren öz zehirlidir. Bu yüzden ev ilaçları arasına kesinlikle girmez.
Bahçenizde badem ağacı yetiştirmek istiyorsanız, fidanlıktan alacağımız fidanları killi olmamak üzere, her cins toprağa dikebilirsiniz. Ancak, narin bir ağaç olduğu için budanmayı sevmez.
Faydaları;
Ev ilaçları arasında tatlı bademin yeri vardır. Acıbademe acılığını veren öz zehirlidir. Bu yüzden ev ilaçları arasına kesinlikle girmez.
- Küçük çocuklardaki pekliklerde: tatlı badem yağı çok yararlıdır. Ancak, bir kahve kaşığından fazla içirmemek gerekir.
- Yanıklarda: 1 ölçü tatlı badem yağını, 9 ölçü suyla karıştırarak iyi bir yanık ilacı hazırlayabilirsiniz. Yanıklara bir pamukla hemen bu ilaçtan sürmek su toplamasını önler.
- Bağırsak parazitlerini dökmek için: 1 ölçü çiçek, 7 ölçü suda çay gibi haşlanır, süzülür ve çaydan her iki saatte birer kahve fincanı içilirse kısa zamanda etkisini gösterecektir.
- Karaciğer yorgunlukları için: Tatlı badem ağacı yaprakları da, karaciğer yorgunluklarına iyi gelir. Bunun için hazırlanacak çayın ölçüsü de, yukarıda verdiğimiz çiçek çayı gibidir. Bu çaydan sabah akşam tok karnına birer kahve fincanı içilir.
- Yorgun ayakları dinlendirmek için: Gerek tatlı badem ağacının gerek badem dediğimiz meyvesinin kabukları, özellikle ayak yorgunluklarına çok yararlıdır. Bunun ölçüsü de bir kova ılık suya bir avuç ağaç ya da meyve kabuğudur.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
Şifalı Bitki Ara
Özel Arama