4 Şubat 2015 Çarşamba

Lavanta Çiçeğinin (Lavandula Officinalis) Faydaları

Çok hoş kokulu bir süs bitkisidir. Kozmetik sanayinde kullanıldığı gibi kurutulmuş çiçekleri evlerde çamaşırlar arasına konularak bunlara güzel koku verilmesi sağlanır.

Lavanta çiçeğinin iki türü vardır. Biri erkek çiçeklerin bulunduğu türdür. Boyu 60-70 cm'ye yaklaşır. İkinci türü dişi çiçekleri taşır. Bunlar daha boysuz, yaprakları daha ufaktır. Sık bir çalı gibi gelişirler.

Lavanta çiçeği kireçli, sıcak toprakları severse de bahçe topraklarına da kolayca uyum sağlar. Tohumdan ya da sürgünlerinden üretilir. Tohumu fideliklere ve toprak yüzeyine yakın olarak nisan başından mayıs sonuna kadar ekilir. 7 gün sonra çimleninceye kadar sulanır. Fideler 30'ar cm aralarla yerlerine aktarılır. Ara sıra diplerini kabartmak gerekir.

Lavanta çiçeği sürgünden üretilecekse, martta gövde topları parçalanarak 30'ar cm aralıklarla dikilir. Soğuk iklimlerde kıştan önce diplerini gübreyle doldurarak donmasını önlemek gerekir. Şifası gölgede kurutulmuş çiçeklerindedir.

Faydaları;
  • Grip, hafif ateş, baş ağrısı, gırtlak yanması, hazımsızlık ve bağırsak rahatsızlıklarında: 5 gram lavanta çiçeği iki fincanlık bir cezve suda haşlanır ve bu çay, yemek aralarında taze taze içilirse çok yararlıdır.
  • Güzelliğiniz için: 100 gram lavanta çiçeğini bir su bardağı tuvalet ispirtosu ölçüsüyle uygun bir kapta bir hafta bekletiniz. Günde birkaç kez bu aromayla sileceğiniz ergenlik sivilceleri, zamanla yok olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama