4 Şubat 2015 Çarşamba

Maydanozun (Apuim Petrosselinum) Faydaları

Salataların ve yemeklerin vazgeçilmez çeşnisi olan maydanozun iki türü vardır. Biri yaprak maydanoz, ötekisi kök maydanozdur. Bizde iki çeşidi de yetiştirilir.

Maydanoz tarlasına önceden çürümüş çiftlik gübresi konulur. Kök maydanozuna taze çiftlik gübresi kullanılmamalıdır. Kimyasal gübrelerde verilebilir.

Maydanozun yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Bahçelerde tohumu küçük ocaklar içine ekilir. Sıravari ekilecekse sıralar arasında beşer santim bir aralık bırakılmalıdır. Ekildikten 4 hafta sonra çimlenir. Sık sık su ister. Daha çok gölgelikleri sever.

Maydanoz ekildikten 2 ay sonra tamamıyla yetişmiştir. Toplanmaya başlanır. Kökünden çıkarılmaz, sulandıkça yeniden yaprak verir. Sağlık bakımından çok faydalıdır.

Faydaları; Midenin büyük dostu olan bu doğa nimeti hazmı kolaylaştırdığı gibi, başka hastalıkların da önemli şifasıdır.
  • Karaciğer yorgunluğunda, hafif ateşte, adet düzensizliği, hazım zorluklarında: 20 gram maydanoz, 1 litre suda haşlanır ve bu çay ara sıra birer kahve fincanı içilirse çok yararlıdır.
  • Egzama yaraları için: Bir su bardağı dolusu maydanoz, bir su bardağı tuvalet ispirtosu ölçüsüyle, uygun bir kapta bir hafta bekletilirse, elde edilen losyon çok faydalı bir pansuman ilacıdır.
  • Bulantılarda ve nefes darlığında: Bir tutam maydanozu iyice çiğneyerek yutmak, kişiyi rahatlatır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama