5 Şubat 2015 Perşembe

Menekşenin (Viola Dorata) Faydaları

İlkbaharın en güzel, en yaygın çiçekleri arasındadır. Kır menekşesi yada mor menekşe denen kokulu ve hercai menekşe denen alacalı iki türü vardır. Kokulu menekşe yürek biçimindeki yapraklarının ortasında küpe biçiminde çiçekler açar. Tohumdan yetiştirilir. Hercai menekşenin ise yaprakları uzunca ve yırtmaçlıdır. Çiçekleri sarılı, kırmızılı, morlu türlü renkte olur. Fazla kokulu değildir. Tohumdan üretildiği gibi, top halindeki kökleri ayrılıp dikilerek de yetiştirilebilir.

Bu iki tür menekşe besili, yumuşak toprakları sever. Kokulu menekşe, ağaç diplerinde gölgelik yerleri sever. Hercai menekşe, pek yer ayırt etmez, ancak bol su ister. Menekşenin şifası taze yada kurutulmuş çiçeklerindedir.

Faydaları;
  • Bronşit ve grip için: 10 gram kurutulmuş menekşe çiçeği, 1 litre suda kaynatılarak, yemek aralarında birer çay bardağı içilirse göğsü yumuşatır, halsizliği alır ve hastayı terletir.
  • Peklik için: 10 gram taze menekşe çiçeği, 1 litre suda kaynatılır ve sabahları aç karnına birer çay bardağı içilirse çok şifalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama