27 Aralık 2009 Pazar

Susam Faydaları

Susam;
Dik büyüyen,2 m'ye kadar boylanabilen bir yıllık bitkidir.Yaprakları mızraktan ovale kadar değişen şekillerde,beyaz,pembe ve mor çiçekli,kapsül şeklinde meyveli,çok sayıda küçük gri tohumlu bir bitkidir.Tohumlarından preslenerek yüzde 47 oranında elde edilen sabit yağı ve kökleri kullanılır.Anayurdu Afrika'dır.Tropikal ve subtropikal bölgelerde kültürü yaygındır.Ülkemizde Trakya,Ege ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Türkiye'de süsen adıyla da bilinir.Susamyağına ise şirik yağı,şırlan yağı,şırlağan yağı gibi isimler verilir.

Susamın Kullanım Alanları;
Sağlıkta:Sesamin ve sesamol antioksidan özelliktedir.Bundan dolayı susamyağı uzun süre acılaşmadan saklanabilir.Bu özelliğinden dolayı ve deri için yararı nedeniyle eczacılık teknolojisinde merhem,flaster ve değerli sabun yapımında kullanılır.Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde susam tohumlarının kan şekeri seviyesini düşürdüğü gözlenmiştir.Halk hekimliğinde köklerinden hazırlanan çayı öksürük kesici olarak ve astımda kullanılır.
Gıdada:Kabukları soyulmuş susam tohumlarının ezilmesiyle tahin elde edilir.Bu madde tahin helvası yapımında yer alır.Ayrıca tohumları hamur işlerinde kullanılır.Hafif kavrulmuş her türlü tuzlu yiyeceğe serpilir,çeşni ve tat verir.Yağı,yemeklik yağ olarak kullanılır.Besleyici değeri yüksektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama