Karabiber;
Odunsu.yaklaşık 5 m'ye kadar boylanan,çok yıllık yaprak dökmeyen,tırmanıcı bir bitkidir.Yaprakları oval ve büyük,çiçekleri küçük,beyaz ve demetler halinade,meyveleri hamken yeşil olgunken kırmızı renklidir.Olgunlaşmadan evvel toplanan ve kurutulan meyveleri kullanılır.Hindistan'da yabani olarak yetişir,fakat birçok sıcak ülkede kültürü yapılır.
Karabiberin Kullanım Alanları;
Sağlıkta:Sağlık alanında midevi ve ateş düşürücü olarak kullanılır.
Gıdada:Baharat olarak birçok et yemeğinde,dolma harçlarında,çorbalarda,hamur işlerinde,salça ve soslarda tane yada toz olarak kullanılır.Beyaz biber,karabiberin olgun meyvelerinin kabuklarının soyulup atılmasıyla elde edilir ve baharat olarak kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder