16 Aralık 2009 Çarşamba

Anason Faydaları

Anason;
Alt yaprakları tam ve dişli,çiçekleri beyaz,meyvesi tüylü ve armut şeklinde,yaklaşık 5 mm uzunluğunda bir yıllık otsu bir bitkidir.Kullanılan kısımları ise bitkinin şizokarp şeklindeki meyveleri veya meyvelerden su buharı distilasyonuyla elde edilen uçucu yağıdır.Ülkemizin batı ve güneybatısında yetiştirilen bir kültür bitkisidir.Rakı üretimine kullanıldığı için Çeşme,Eskişehir,Isparta ve yakın illlerde kültürü yapılır.

Anason Kullanım Alanları;

Sağlıkta:Salgı artırıcı,balgam söktürücü,spazm giderici,gaz söktürücü ve antiseptik etkilidir.Solunum yolları enfeksiyonları ve öksürüklerinde,mide ve bağırsak şikayetlerinde,hasımsızlık ve gaz hallerinde kullanılır.İdrar artırıcı ve ağrı kesici özelliğide vardır.
Gıdada:Üretildikleri ülkeye göre rakı ve alkollü içeceklerin içerisine katılır.Ayrıca çeşni karışımlarında,şekerlemelerde,etlerde ve fırın yermeklerinde,çiklet ve dondurma yapımına kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama