Çemen;
Trigonella foenum türünün yağı alınmış olgun tohumları kullanılır.Tohum 3-5 mm uzunlukta,sert köşeli üzeri ince pürtüklü,esmer kırmızımsı veya sarımsı esmer renkli,kokusuz ve hoş olmayan tattadır.Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişir.Boyotu ve poyotu adıyla da bilinir.Tüm dünyada kültürü yapılmaktadır.
Çemenin Kullanım Alanları;
Sağlıkta:Tohumları Mısır'da doğumu teşvik edici olarak kullanılırdı.Yağı alınmış tohumları kolesterol düzeyini dengeler ve yükselmesini engeller.Laksatif,besleyici,lezzet düzeltici,balgam söktürücü,süt artırıcı özelliktedir.Diyabet,dizanteri,diyare,kronik öksürük,karaciğer ve dalak büyümesi,iştahsızlıktan oluşan hazımsızlık ve gastrit gibi hastalıklara karşı kullanılmaktadır.
Gıdada:Önemli bir besin kaynağıdır.Pastırma çemeninin ana maddesidir.Öğütülmüş tohumu mutfakta baharat karışımı olarak,turşularında,çorbalarda,salatalar,güveçler,soslar ve etlerde kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder