Kırmızı Toz Biber;
Parlak kırmızı renkli,özel batıcı kokuludur.Bitkinin kullanılan kısımları meyveleridir.Amerika'nın tropik bölgelerinde doğal olarak yetişir.Yakıcı egzotik tadıyla mutfaklarda nam kazanan bitki,sağlık alanında da güçlü etkilere sahiptir.Ülkemizde Kahramanmaraş,Kayseri ve Bursa'da yetiştirilir.Hint biberi,isot(Urfa),macar biberi,türk biberi adıyla da bilinir.Bu türe giren kültür bitkilerinin tam olgunlaşmış meyvelerinin iyice kurutulup sapları alındıktan toz haline getirilmesiyle elde edilen kırmızı toz ya dapul biber de çok kullanılan bir baharattır.
Kırmızı Toz Biberin Kullanım Alanları;
Sağlıkta:Kan toplayıcı etkisinden dolayı haricen romatizma,lumbago,tortikoli,burkulma tedavisinde;dahilen sindirimi uyarıcı ve hazımsızlığa karşı kullanılır.
Gıdada:Baharat olarak ve pastırma üzerine sürülen çemenin hazırlanmasında yaygın olarak kullanılmaktadır.Ayrıca etlerde,sebzelerde,çorbalar,turşular ve karışık baharatlar,salça ve soslarda daha çok kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder