Çörek Otu;
Nigella sativa türünün tohumları kullanılır,tohum 1,5-2 mm uzunlukta, siyah renkli, acımsı lezzetli ve özel kokulu tanelerdir. Koku, tohum ezilince kolayca hissedilir. Çörek otu Anadolu'da yabani olarak bulunduğu gibi Afyon, Burdur ve Isparta'da yetiştirilmektedir. Cöcce, cöccem, cüccam, cüccem, cüccüm, cütcan (Konya), çöreotu, karaca occanı (Ermenek Konya), karaca otu, kara çörek, otçam, siyah kimyon adlarıyla da bilinir.
Çörek Otu Kullanım Alanları;
Sağlıkta: İdrar ve süt artırıcı, iştah açıcı ve adet düzenleyici etkileri vardır.
Gıdada: Mutfakta ve gıda sanayinde tüm olarak unlu ürünleri süslemek ve onlara lezzet vermek için kullanılır. Türkiye'de baharat olarak yaygındır. Fırın ürünlerinde ve tulum, çökelek gibi bazı peynir çeşitlerinde tüm olarak kullanılır. Küçük çapta sabit yağ üretimi vardır, ancak bu yağ gıda olarak kullanılmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder