Rezene Faydaları
Çokyıllık,yaprakları ipliksi şekilde parçalı,çiçekleri sarı,meyveleri 5-10 mm boyunda ve 3,5 mm kalınlığındadır.Tadı tatlımsı ve yakıcıdır.Tüm dünya genelinde çok yaygın olarak kullanılır ve hafif anasonumsu tadıyla bilinir.Doğal olarak Akdeniz bölgesinde yetişen rezene,Balkanlar,Macaristan,İtalya,Fransa,Almanya,Mısır,Hindistan ve Çin'de kültürü yapılan bir bitkidir.Ülkemizde Kuzey Anadolu bölgesinde yabani olarak yetişmektedir.
Antikçağ'da halk arasında yılan sokmalarına karşı kullanılırdı.
Rezenenin Kullanım Bilgileri;
Günümüzde hala Arap ilaçlarında hazımsızlığı azaltıcı olarak kullanılır.Meyveleri hasımsızlık ve mide-bağırsak sistemine bağlı huzursuzluk durumlarında etkilidir.Reflüsü olan kişilerin yemekle beraber sıvı almaması ve yemekten 15-20 dakika sonra rezene çayı içmesi hem sindirimi kolaylaştırır hem de reflü yakınmalarını azaltır.Tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü etkiside vardır.Çoğu kimsenin bilmediği bir kullanım alanı da,ağızdaki kötü veya acı tadı yok edici olmasıdır.Çocuklarda iştah açıcıdır ve sindirimi kolaylaştırır.
Rezenenin Kullanım Tavsiyeleri;
Balla karıştırılarak hazırlanan şurubu veya bonbon şekeri balgam söktürücü ve gaz giderici özelliktedir.Meyvelerinden elde edilen su,banyosunda ve gargara suyu olarak kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder