28 Haziran 2015 Pazar

Zeytin Ağacının (Olea Europea) Faydaları

Yurdumuzda en çok Marmara ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilen ve meyvesini yaklaşık otuz yaşından sonra vermeye başlayan uzun ömürlü bir ağaçtır zeytin ağacı. Killi sıcak ve kuru toprakları sevmekle beraber, iyi ürün alabilmek için özel bir bakım ister. Yaprağı ve meyvesinden elde edilen yağıyla eskiden beri ev ilaçları arasında önemli bir yeri vardır.

Faydaları;
  • Peklik (kabızlık) çekenler için: Sabahları aç karnına birer çorba kaşığı zeytinyağı içmek çok faydalıdır.
  • Şeker hastaları için: 60 gram taze zeytin yaprağı havanda dövülür. Bu ezme 1 litre soğuk suda yarım gün bekletilir. Yemek aralarında birer çay bardağı içilirse şifalıdır.
  • Ateş düşürmek için: 50 gram zeytinyağı, 1 litre suda kaynatılır ve bu çay yemeklerden önce birer çay bardağı içilirse, ateşi düşürür.
  • Yüksek tansiyon için: Yukarıdaki çay eskiden beri tansiyonu dengeleyen bir lokman şifasıdır.Özellikle kalp hastaları için zeytinyağlı yemekler yararlıdır. Zeytinyağının kolesterolü dengeleyen bir özelliği de vardır.

Yulafın (Avena Sativa) Faydaları

Buğday ailesinden olan bu tahıl türü, yurdumuzda genellikle hayvan yemi olarak bol bol yetiştirilir. Şifası tanelerindedir.

Faydaları;
  • Şeker hastaları için: 30 gram yulafı, 1 litre suda haşlayarak, yemeklerden sonra birer çay bardağı içilecek yulaf çayı çok yararlıdır.
  • Adale ağrılarında: 100 gram yulaf, 1 su bardağı sirkede kaynatılarak elde edilecek yulaf lapası, ılıtılarak bir tülbent içinde ağrıyan yere bağlanırsa ağrıyı keser.

Unutmabeni Çiçeğinin (Origanum Vulgare) Faydaları

Ballıbaba ailesinden, küçük yapraklı, çok güzel bir kır bitkisidir. Buna mercan kök, mercengüş, merzengüş, aşk otu, keklik otu, güvey otu da denir. Kuru toprakları sever. İlkbaharda dallarının ucunda demetler halinde küçük pembe çiçekler açar. Dal uuçları ve çiçek demetlerinin damıtılmasıyla elde edilen bu yağ, kozmetik sanayiinde yaygın olarak kullanılır. Şifası çiçeklerindedir.

Faydası;
  • Sinirlilik hali, sinirsel öksürükler, hava yutma, yarım başağrısı ve adet düzensizliklerinde: 40 gram çiçeği 1 litre suda haşlayarak elde edilen çay yemeklerden sonra birer çay bardağı içilirse, şifasını kısa zamanda gösterecektir.

Turpun (Raphanus Nıger-Sativus) Faydaları

Çok soğuk olmamak üzere, tüm iklim koşulunda yetiştiği için yurdumuzda çok yaygın ve salata olarak her sofrada yerini alan bir bitkidir. Bizde en çok fındık turpu, kestane turpu, bayır turpu ve iri kırmızı turp türleri yetiştirilir. Tohumdan üretilir. İlkbahar ve sonbaharda iki kez ekilebilir. Nemli yerleri sever. Taze gübre verilirse yaprakları coşar, fakat kök vermez. Bu yüzden turp ekilecek toprak, çürümüş gübreyle beslenmelidir.

Faydaları;
  • Karaciğer yorgunluğunda: İki yemek arasında 1 kahve fincanı turp suyu içmek, karaciğeri güçlendirir.
  • Öksürük nöbetlerinde: 1 tatlı kaşığı turp suyu içmek ve siyah turpun içini oyup altını delerek bir bardağa oturtup içine bal koyup 1 gün süzülmesi için bekletmeliyiz. Ertesi gün süzülen suyu içersek faydasını görebiliriz.

Tarçının /Cinnamomun Zeylanicum) Faydaları

Defne ailesinden, fakat sıcak ve çok yağışlı iklim koşullarını sevdiği için Hindistan, Cava, Sumatra, Seylan gibi uzakdoğu ülkelerinde yetişen bir ağaçtır. Kabuğu çok hoş kokuludur. Sofra tarçını, bu kabukların dövülerek toz haline getirilmişidir. Baharatçılarda satılan kuru tarçın kabuklarından da tarçın çayı yapılır, çok şifalıdır.

Faydası;
  • Grip, halsizlik, hazımsızlık ve bağırsak sancıları için: İyi bir tarçın çayı elde etmek için 10 gram tarçın kabuğu, 1 litre su ölçüsüyle kaynatılır. Acımsı olduğu için, şekerle tatlandırılır.

Şimşir Ağacının (Buxus Sempervivens) Faydaları

Hoş kokulu yaprakları dört mevsim canlı yeşil kalabilen ve genelde parklarda çit olarak kullanılan güzel bir ağaççıktır. Kireçli, çorak toprakları sever. Yurdumuzda da çok yaygındır.

Gövdesinden elde edilen sarı kerestesi çok serttir. Bundan tavla pulları, satranç taşları ve çeşitli süs eşyası yapılır. Şifası yapraklarındadır.

Faydası;
  • Güzelliğiniz için: 50 gram taze şimşir yaprağı, 1 su bardağı dolusu tuvalet ispirtosunda 15 gün bekletilir. Temiz bir şişeye süzülür. Saçlarınıza bu losyonla friksiyon yaparsanız parlaklık kazanacaktır. Ev ilaçları arasında, şimşir yapraklarının romatizmaya karşı çayını da tavsiye edenler vardır. Ama mideyi ekşittiğinden kişiyi rahatsız ettiğini belirtmek isteriz. Bu yüzden fayda yerine zarar verir.

10 Mayıs 2015 Pazar

Şerbetçi Otunun (Humulus Lupulus) Faydaları

Kendir ailesinden, hanımeli gibi sarılarak tırmanan güzel ve ekonomik değeri olan yurdumuzda yaygın, bir bitkidir. Yaprakları karşılıklı, yürek biçiminde damarları belirgin ve düzgündür. Yumurtamsı, kozalaklar verir. Bunlar eskiden beri çok yaygın olarak şerbetçilikte kullanılır. Çiçekleri ve bunlardan oluşan kozalaklarının üstü, lüpülün denen acı ve hoş kokulu sarı bir tozla kaplıdır. Biraya hafif kezzetini veren bu maddedir. Ev ilaçları arasında, gölgede kurutulan çiçeklerinin yeri vardır.

Faydaları;
  • Damar sertliği, kansızlık, sinirlilik hali, hazımsızlık ve hastalıklardan sonra nakahet döneminin halsizliklerinde: 20 gram şerbetçi otu çiçeği, 1 litre suda haşlanır, yemeklerden sonra birer çay bardağı içilirse şifasını kısa zamanda gösterir.
  • Adet düzensizliklerinde: Şerbetçi otu çiçeğinin çayı, iki fincanlık bir cezve suya 15 gram çiçek ölçüsüyle hazırlanır ve sabahları aç karnına içilir.

Şahterenin (Fumaria Officinalis) Faydaları

Ekilmemiş tarlalarda, yol kenarlarında kendiliğinden yetişen bir kır bitkisidir. Dalları mavimsi, yaprakları düzensiz sıralanmış biçimde ve parçalıdır. Yaz başında açmaya başlayan çiçekleri, türlerine göre koyu fildişi, pembe, erguvan rengindedir. Şifası fumarin ve fumarik asit denen iki madde bakımından zengin olan yapraklarındadır. Bu bileşiminin kan arındırıcı özelliği vardır.

Faydası; Karaciğer yorgunluğu ve iştahsızlık çekenler için, 30 gram şahtere, 1 litre suda haşlanır, yemeklerden önce birer çay bardağı içilir.

Şalgamın (Brassica Napus) Faydaları

Turp ailesinden bir bitkidir. Ilık iklim koşullarını kumlu toprakları sever. Tohumdan üretilir. İlkbahar ve sonbaharda iki kez ekilebilir.Çabuk filizlenir. Yaprakları parçalı ve üstü hafif tüylüdür. Sarı çiçekler açar. Etli ve sulu olan, iri ve genelde yumru biçimdeki kökü yenir.

Faydaları;
  • Yaşlıların ayak üşümelerinde: Yaşlılar, ayak üşümelerinden çok şikayetçidir. Bu üşümeleri, önlemek için, etlice soyulmuş 2 şalgam kabuğu, 1 çay bardağı dolusu ısırgan otu, 1 litre su ölçüsüyle kaynatılarak hazırlanacak banyo şifalıdır. Ayaklar haftada iki kez ılık ılık kullanılacak bu suyla banyo yapılırsa, üşüme kaybolur.
  • Güzelliğiniz için: 1 baş rendelenmiş şalgamı, yüze maskeleyerek 15 dakika kadar bekletmek, sivilcelere çok iyi gelir. Cilde canlılık verir. Maske temizlendikten sonra yüzün, bol soğuk suyla yıkanması gerekir.

19 Şubat 2015 Perşembe

Söğüt Ağacının (Salix Alba) Faydaları

Suyu pek seven, bu yüzden su kenarlarında yetişen bu güzel ağacın yaprakları mızrak ucuna benzer. Meyvesi koza biçimindedir. Kökü çok dallıdır ve derinlere iner. Genç dallarından alınmış çeliklerden kolayca üretilir. Ancak, dikilen toprağın altında kil tabakası yada kayalık olmamalıdır. Böyle topraklarda gelişmesi çok zorlaşır. Ülkemizde salkım söğüt, beyaz söğüt, keçi söğüdü ve gevrek söğüt türleriyle çok yaygındır.

Faydaları;
  • Uykusuzluk çekenler için: Yatmadan önce 5 gram söğüt yaprağı, iki fincanlık bir cezvede kaynatılır, Süzülerek çay gibi içilirse çok şifalıdır.
  • Hafif ateşte: 20 gram söğüt yaprağı, 1 litre suda haşlanır. Yemeklerden sonra birer çay bardağı içilirse ateşi düşürür.

Soğanın (Allıum Cepa) Faydaları

Her mutfağın demirbaşı olan soğanın bir çok türü vardır. En makbulü, genelde çiğ olarak yenen, lezzetli kırmızı soğandır. Tıp dünyasında, bu tür soğandan kalp ilacı yapmak için önemli çalışmalar olmuştur. Soğan, eskiden beri ev ilaçları arasında önemli bir yer tutar.

Faydaları;
  • Dolamada: Sıcak külde közlenmiş kuru soğanın zarını çıkarıp sarmak, sancıyı alır ve dolamayı olgunlaştırır.
  • Baş ağrısında: Bir baş soğan ince ince kıyılarak haşlanır ve haşlanmış soğan, bir tülbent arasında alnına bağlanırsa, ağrıyı dindirir.
  • Şeker hastalığında: Bol soğan tüketmek hastalığa şifalı gelir.
  • Güzelliğiniz için: Soğanla, saçlarınız için bir kepek ilacı da yapabilirsiniz. Üç baş kuru soğan ince ince kıyılır. Bir su bardağı tuvalet ispirtosunda bir hafta bekletilir. Sonra bu losyon bir şişeye süzülür. Saçlarınızı, 1 litreye bu losyondan 3-4 damla ölçüsüyle hazırlayacağınız suyla yıkamak kepeği önler. Ancak, bu küre bir hafta kadar devam etmek gerekir.

Sinamekinin (Cassia Augustifolia) Faydaları

Baklanın akrabası olan bir ağaççıktır. Sıcak iklimlerde yetişir. Baharatçıların en önemli çeşitleri arasında, bize dış ülkelerden getirilir. Yazın, salkım biçiminde sarı çiçekler açar. Yaz sonunda da fasulyeye benzeyen meyvesini verir. Şifası yapraklarındadır. Bu yapraklar kabızlığın baş ilacı olduğu için eskiden beri ısrarla aranır.

Faydaları;
  • Kabızlık (peklik) çekenler için: Bazı kimseler bağırsak tembelliğinden şikayetçidir. Devamlı kabızlık çektikleri için türlü çarelere başvururlar. Sinameki, özellikle böyle kimselerin, öteden beri çok yaygın olan ev ilacıdır. 1 gram sinameki yaprağı, 2 fincanlık bir cezve suda haşlanır. ve sabahları aç  karnına bu sinameki çayı içilir. Fazlası, bağırsaklarda sancılı buruntu yapar. İyi geliyor diye dozu artırmamak gerekir. 

Sarımsak (Alium Sativum) Faydaları

Her mutfakta türlü yemeğin çeşnisi olan sarımsağın keskin kokusu içindeki 'allyl sülfür' maddesinden gelir. Eskiden beri, yüksek tansiyonu olanlara tavsiye dilen şifası, bu maddeden gelir. Ev ilaçları arasında önemli bir yeri vardır.

Faydaları;
  • Yüksek tansiyonda: 6 diş sarımsak havanda dövülür ve 1 kahve fincanı votka içinde 1 hafta bekletilir. Sonra uygun bir şişeye süzülür. Bu halk ilacından her gün yarım kahve fincanı suya 10 damla damlatılarak içilirse, çok şifalıdır.
  • Astımda: Yukarıdaki gibi hazırlanan halk ilacından her gün 1 kesme şeker üstüne, 10 damla damlatılarak yenilmesi yararlı olacaktır. 
  • Nasırda, siğillerde: 1 baş sarımsak, yağlı kağıda sarılarak sıcak külde pişirilir. Ezilerek nasır üstüne bağlanırsa bir kaç gün içinde nasırı olgunlaştırıp söker. Siğillere de aynı şekilde uygulanırsa iyi gelir.

Raziyane Bitkisinin (Foeniculum Vulgare) Faydaları

Genelde kayalık yerlerde yetişen bir kır bitkisidir. Halk arasında buna rezene de denir. Boylu bir ottur. Ayrık, gevrek yaprakları vardır. Salata olarak yenildiği gibi, önce yeşil renkte ortaya çıkan ve olgunlaştıkça sarımsı hale dönen meyvesi turşularda kullanılır. Çok lezzetlidir. Şifası, gölgede kurutularak saklanan olgun meyvelerindedir.

Faydaları;
  • Damar sertliği, hava yutma ve sürekli hazımsızlık çekenler için: 30 gram kuru raziyane meyvesi, 1 litre suda haşlanır, bu çay yemeklerden önce birer çay bardağı içilirse çok yararlıdır.

5 Şubat 2015 Perşembe

Papatyanın (Matricaria) Faydaları

Papatya kırlarda en çok rastlanan bitkilerden biridir. İlkbaharda yaz ortasında dağları, kırları, bahçeleri bir halı gibi süsler. Ortası sarı, kenarları beyaz olan bu güzel çiçeklerin göz alıcı bir görünüşü vardır. Papatyanın çiçekleri küçük bir ayçiçeğini andırır. Göbeğin çevresindeki taç yaprakları sarı olanına papatya denir. Koyun göğsü (margerit) denilen çiçek de iri cins bir papatya dır. Bahçelerde bu çeşidi yetiştirilir.
Papatyanın toprak altında yaşayan köksü bir sapı olduğundan, her yıl yeniden üreyip çoğalır. Papatya çeşitleri geliştirilerek, katmerli, pembe, kırmızı, alacalı çeşitleri yetiştirilmiştir.
Şifası, gölgede kurutularak kapalı kutular içinde saklana çiçeklerindedir.

Faydaları;
  • Karaciğer yorgunluğunda: 10 gram papatya kurusu, iki fincanlık bir cezvede suyla 10 dakika kadar kaynatılıp, yemek aralarında içilirse, çok şifalıdır.
  • Bağırsak sancılarında, mide yanmalarında ve sürekli hazımsızlıklarda: 50 gram papatya kurusu, 1 litre suda haşlanıp, yemek aralarında birer çay bardağı içilirse faydasını gösterecektir.
  • Güzelliğiniz için: İkide bir pınarları çapaklanan gözler için yukarıdaki papatya çayıyla yapılan göz banyosu yararlıdır.

Nanenin (Mentha Piperata) Faydaları

Kolay yetişen, hoş kokulu bir bitkidir. Su nanesi, yaban nanesi, yeşil nane gibi çeşitli türleri vardır. Bahçelerde yetiştirilen ve yemeklerde kullanılan yeşil nanedir.

Nane serin, yumuşak toprakları, gölgelik yerleri sever. Filizleri ilkbaharda ana kökten ayrılıp, önceden gübrelenmiş toprağa dikilir. Çabuk büyür. Yaprakları kesilip, alındıkça yenilerini verir.

Faydaları;
  • Astımda, nefes darlığında: Tane nane yaprağı çiğnemek, hastayı rahatlatır.
  • Bulantılarda: 20 taze nane yaprağını yada iki tatlı kaşığı kuru naneyi dilinmiş çeyrek limonla beraber iki fincanlık bir cezve suda kaynatıp içmek rahatlık verir.
  • Hıçkırık tutmuş ve devam ediyorsa: Sıcak suya 5-6 tane nane yaprak yada 1 çay kaşığı kuru nane atıp biraz bekleterek içmek etkisini hemen gösterecektir.

Mürverin (Sambucus Nigra) Faydaları

Hanımeli ailesinden bir ağaçcıktır. Yaklaşık 20 türü vardır. İlkbaharda demetler halinde beyaza yakın sarı güzel kokulu çiçekler açar. Tahtasından ince marangozlukta ve oymacılıkta faydalanılır.

Mürver, besili yumuşak topraklarda iyi yetişir. Daha çok, daldırmakla üretilir. Toprak önceden gübrelenmeli, fidan dikildikten sonra bol sulanmalıdır.

Şifası, taze yapraklarında ve çiçeklerindedir. Çiçekleri gölgede kurutularak kullanılır.

Faydaları;
  • Grip, bronşit ve böbrek taşı sancılarında: 20 gr. mürver çiçeği, 1 litre suda haşlanır ve yemek aralarında birer çay bardağı içilirse çok şifalıdır.
  • Hemeroit için: Bir su bardağı dolusu mürver yaprağı havanda iyice dövülerek, bir fincan zeytinyağıyla yoğrulursa bununla yapılacak kompres kişiyi rahatlatır.
  • Güzelliğiniz için: 50 gram mürver çiçeğini, 1 litre suda haşlayarak hazırlayacağınız çay, gözler için değerli bir banyodur. Bu banyo, göz kızarıklığını aldığı gibi, kirpikleri de gürleştirir.

Meyan Kökünün (Glycyrrhiza Glabra) Faydaları

Ilık iklim koşullarını seven, bu yüzden yurdumuzun güneyinde daha çok yetişen bir kır bitkisidir. Meşrubat sanayinde çok değeri olan meyan balı bu bitkiden elde edildiği için, bahçelerde özel olarak da yetiştirilir. Sapı ve kökü toprak altındadır. Dantela gibi yaprakları arasında, yazın salkım şeklinde mavi çiçekler açar. Şifası köklerindedir.

Faydaları;
  • Müzmin bronşit ve gırtlak yanması için: 50 gram meyan kökü, 1 litre suda haşlanır. Günde birkaç kez birer çay bardağı içilirse çok şifalıdır.
Meyan balı, meyan kökünden elde edilir.

Menekşenin (Viola Dorata) Faydaları

İlkbaharın en güzel, en yaygın çiçekleri arasındadır. Kır menekşesi yada mor menekşe denen kokulu ve hercai menekşe denen alacalı iki türü vardır. Kokulu menekşe yürek biçimindeki yapraklarının ortasında küpe biçiminde çiçekler açar. Tohumdan yetiştirilir. Hercai menekşenin ise yaprakları uzunca ve yırtmaçlıdır. Çiçekleri sarılı, kırmızılı, morlu türlü renkte olur. Fazla kokulu değildir. Tohumdan üretildiği gibi, top halindeki kökleri ayrılıp dikilerek de yetiştirilebilir.

Bu iki tür menekşe besili, yumuşak toprakları sever. Kokulu menekşe, ağaç diplerinde gölgelik yerleri sever. Hercai menekşe, pek yer ayırt etmez, ancak bol su ister. Menekşenin şifası taze yada kurutulmuş çiçeklerindedir.

Faydaları;
  • Bronşit ve grip için: 10 gram kurutulmuş menekşe çiçeği, 1 litre suda kaynatılarak, yemek aralarında birer çay bardağı içilirse göğsü yumuşatır, halsizliği alır ve hastayı terletir.
  • Peklik için: 10 gram taze menekşe çiçeği, 1 litre suda kaynatılır ve sabahları aç karnına birer çay bardağı içilirse çok şifalıdır.

Melisanın (Melissa Officinalis) Faydaları

Anadolu'da oğul otu da denilen hoş kokulu bir kır bitkisidir. Hemen her yerde yetişir. Bahçelerde daha çok, çit yapmak için parmaklık kenarlarına setlere dikilir. Kendi haline bırakılınca uzayıp gideceği için, sık sık budanmalı, böylece dalların, yaprakların sıklaşması sağlanmalıdır. Yeni dikildiği günlerde çok su isterse de kökleri derine varınca, fazla sulanması gerekmez.

Arılar melisayı pek sever, oğul otu da bu yüzden isim olarak yakıştırılmıştır. Çok şifalıdır. Hatta eczacılıkta melisa ruhu denen yağı bir çok sinir, mide ve kalp ilaçlarına girer.

Faydaları;
  • Astım, baş ağrısı, bağırsak sancıları, adet düzensizlikleri için: 10 gram melisa, iki fincanlık bir cezvede kaynatılıp içilirse, çok şifalıdır. Ancak bu çayı her seferinde taze olarak hazırlamak gerekir.

Melek Otunun (Archangelica Officinalis) Faydaları

Bir kır bitkisidir. Dalları uzun, yaprakları genişçedir. İlkbaharda, ufak dallarının ucunda top top , hafif yeşile çalan beyaz çiçekler açar.

Melek otu şifası, dalları ve köklerindedir. Bunlar yazın toplanıp gölgede kurutularak kapalı kutular içinde saklanır. Ev ilaçları arasında önemli bir yeri vardır.

Faydaları;
  • Astım, hava yutma ve adet bozukluklarında: 30 gram melek otu kökü ufalanarak, 1 litre suda haşlanır, yemeklerden önce birer çay bardağı içilirse çok şifalıdır.
  • Sürekli hazımsızlık çekenler için: 15 gram melek otu ufalanarak, 2 fincanlık bir cezvede kaynatılıp içilirse etkisini hemen gösterir.

Sütlü Sebzeli Çorbanın Tarifi ve Faydaları

Havucun Faydaları;
  • Kolesterolü düşürür.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • A vitamini yönünden zengindir.
  • Cinsel gücü artırır.
  • Cilt kanseri önlemeye yardımcı olur.
  • Kansızlık problemini çözmede etkilidir.
  • Gözler içi yararlıdır.
  • Akciğer kanserini önlemeye yardımcı olur.
Sütlü Sebzeli Çorbanın Malzemeleri;
  • 1 havuç
  • 1 patates
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kase brokoli
  • 1 su bardağı et suyu
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • Sıvı yağ, su, tuz
Yapılışı; Soğan ve havuç soyulup küçük doğranıyor. Tencereye sıvı yağı koyup soğan ve havucu kavuruyoruz. Patatesi de küçük doğrayıp tencereye ekliyoruz. Üzerini geçecek kadar su ekliyoruz tencereye. Doğranan brokoliyi de ekleyip sebzeleri haşlıyoruz. Sebzeler haşlandıktan sonra el blenderi ile püre haline getiriyoruz. Başka tencerede un ve tereyağı kavuruyoruz. Tel ile sürekli karıştırıyoruz un topaklanmasın diye.Soğuk et suyu ve sütü ilave ediyoruz un kavurduğumuz tencereye. Sebzeleride ekliyoruz. Tuzu ekleyip biraz daha kaynatarak çorbayı servis edebiliriz.

4 Şubat 2015 Çarşamba

Maydanozun (Apuim Petrosselinum) Faydaları

Salataların ve yemeklerin vazgeçilmez çeşnisi olan maydanozun iki türü vardır. Biri yaprak maydanoz, ötekisi kök maydanozdur. Bizde iki çeşidi de yetiştirilir.

Maydanoz tarlasına önceden çürümüş çiftlik gübresi konulur. Kök maydanozuna taze çiftlik gübresi kullanılmamalıdır. Kimyasal gübrelerde verilebilir.

Maydanozun yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Bahçelerde tohumu küçük ocaklar içine ekilir. Sıravari ekilecekse sıralar arasında beşer santim bir aralık bırakılmalıdır. Ekildikten 4 hafta sonra çimlenir. Sık sık su ister. Daha çok gölgelikleri sever.

Maydanoz ekildikten 2 ay sonra tamamıyla yetişmiştir. Toplanmaya başlanır. Kökünden çıkarılmaz, sulandıkça yeniden yaprak verir. Sağlık bakımından çok faydalıdır.

Faydaları; Midenin büyük dostu olan bu doğa nimeti hazmı kolaylaştırdığı gibi, başka hastalıkların da önemli şifasıdır.
  • Karaciğer yorgunluğunda, hafif ateşte, adet düzensizliği, hazım zorluklarında: 20 gram maydanoz, 1 litre suda haşlanır ve bu çay ara sıra birer kahve fincanı içilirse çok yararlıdır.
  • Egzama yaraları için: Bir su bardağı dolusu maydanoz, bir su bardağı tuvalet ispirtosu ölçüsüyle, uygun bir kapta bir hafta bekletilirse, elde edilen losyon çok faydalı bir pansuman ilacıdır.
  • Bulantılarda ve nefes darlığında: Bir tutam maydanozu iyice çiğneyerek yutmak, kişiyi rahatlatır.

Marulun (Lactuca Sativa) Faydaları

Yaz başının bu nefis sebzesi nemli güneşli yerleri sever. Toprağı ya çürümüş gübreyle, yada komposto denilen gübre yaprak karışımı ile gübrelenmelidir. Kimyasal gübreler de kullanılabilir.

Marul tohumu sonbaharda tohum yastığına serpme ile ekilir. Üzeri beyaz çürümüş gübreyle örtülür,bastırılır. Sularken süzgeçli kova kullanmalıdır. 3-4 yaprak olunca, 30-40 cm aralıklarla yerlerine dikilir, iyice göbeklenince toplanır. Şifası, tohumunda ve taze yaprakların dadır.

Faydaları;
  • Karaciğer yorgunluğu,şeker ve müzmin bronşitte: 5 gram marul tohumu yada göbek yakınından alınmış 80 gram marul yaprağı, 1 litre suda haşlanır, bu çay yemek aralarında birer çay bardağı içilirse çok yararlıdır.
  • Fazlaca alınmış alkolden sonra sarhoşluğun verdiği rahatsızlıkta: Havanda iyice dövülmüş ve un haline getirilmiş marul tohumlarından, biraz suyla 1 yemek kaşığı dolusu yutmak kişiyi rahatlatır.

Lavanta Çiçeğinin (Lavandula Officinalis) Faydaları

Çok hoş kokulu bir süs bitkisidir. Kozmetik sanayinde kullanıldığı gibi kurutulmuş çiçekleri evlerde çamaşırlar arasına konularak bunlara güzel koku verilmesi sağlanır.

Lavanta çiçeğinin iki türü vardır. Biri erkek çiçeklerin bulunduğu türdür. Boyu 60-70 cm'ye yaklaşır. İkinci türü dişi çiçekleri taşır. Bunlar daha boysuz, yaprakları daha ufaktır. Sık bir çalı gibi gelişirler.

Lavanta çiçeği kireçli, sıcak toprakları severse de bahçe topraklarına da kolayca uyum sağlar. Tohumdan ya da sürgünlerinden üretilir. Tohumu fideliklere ve toprak yüzeyine yakın olarak nisan başından mayıs sonuna kadar ekilir. 7 gün sonra çimleninceye kadar sulanır. Fideler 30'ar cm aralarla yerlerine aktarılır. Ara sıra diplerini kabartmak gerekir.

Lavanta çiçeği sürgünden üretilecekse, martta gövde topları parçalanarak 30'ar cm aralıklarla dikilir. Soğuk iklimlerde kıştan önce diplerini gübreyle doldurarak donmasını önlemek gerekir. Şifası gölgede kurutulmuş çiçeklerindedir.

Faydaları;
  • Grip, hafif ateş, baş ağrısı, gırtlak yanması, hazımsızlık ve bağırsak rahatsızlıklarında: 5 gram lavanta çiçeği iki fincanlık bir cezve suda haşlanır ve bu çay, yemek aralarında taze taze içilirse çok yararlıdır.
  • Güzelliğiniz için: 100 gram lavanta çiçeğini bir su bardağı tuvalet ispirtosu ölçüsüyle uygun bir kapta bir hafta bekletiniz. Günde birkaç kez bu aromayla sileceğiniz ergenlik sivilceleri, zamanla yok olacaktır.


23 Ocak 2015 Cuma

Lahananın (Brassica Oleracea) Faydaları

Yurdumuzda pek yaygın olan bu kış sebzesinin en beğenilen türü göbekli beyaz lahanadır. Sarmasından turşusuna kadar her mutfakta yeri vardır. Ev ilaçları arasında da bu tür lahana kullanılır.

Faydaları;
  • Şeker hastalığında, gripte, peklikte: 50 gram lahana yaprağı, 1 litre suda haşlanır ve bu çay her yemekten önce birer çay bardağı içilirse çok yararlıdır.
  • Bulantı ve adet düzensizliğinde: Taze lahana ve salatasının büyük faydası vardır.
  • Variste: Lahananın taze göbek yaprakları iyice kıyılır. Pamuklu bir bezle sarılırsa şifasını kısa zamanda gösterecektir.
  • Kan çıbanında: Lahana yaprakları lapası sarmak, çıbanın çabuk olgunlaşıp, patlamasını sağlar ve hastayı rahatlatır.

Acılı Ezogelin Çorbası Tarifi ve Faydaları

Acı Biberin Faydaları;
  • C vitamini açısından zengindir.
  • Vücudun direncini artırır.
  • İştah açıcıdır.
  • Mikrop öldürücüdür.
  • Ağrı kesici özelliği vardır.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Kan dolaşımını olumlu yönde etkiler.
  • Temel maddesi kapsaisin kanser hücrelerinin ölümünü tetikler, sağlıklı hücrelere zarar vermez.
Acılı Ezogelin Çorbası Malzemeleri;
  • 1su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 çorba kaşığı bulgur
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 2 çorba kaşığı tel şehriye
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 soğan
  • 1 kereviz
  • 1 yaprak lahana
  • 1 su bardağı et suyu
  • 2 acı biber
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • tuz,su
Yapılışı; Bulgur, pirinç ve mercimek yıkanarak tencereye alınır. Üzerine malzemeleri geçecek kadar sıcak su koyuyoruz. Kaynamaya başlayınca lahana yaprağını doğrayıp tencereye ekliyoruz.
5 dakika kadar kaynatıp kerevizi tencereye rendeliyoruz. Ara ara su ilave edebiliriz. Başka bir tencereyi içine sıvı yağ ve tereyağını ekleyip ocağa alıyoruz. Doğranan soğanları tencereye alıp kavurduktan sonra unu ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz. Biber salçası, tel şehriye ve et suyunuda ekliyoruz soğanların bulunduğu tencereye. Diğer tencerede pişen sebze ve bakliyatı diğer malzemelerle birleştiriyoruz. Su ve tuzunu ekliyoruz. 2 tane acı biberide içine atıyoruz. 3-4 dakika daha kaynatarak kereviz yapraklarıyla süsleyerek çorbanızı servis edebilirsiniz.


Kekik (Thymus Vulgaris) Faydaları


Yurdumuzda pek yaygın olan, genelde bir dağ bitkisidir. Özellikle ev yemeklerinde çeşni verdiği için, bağlarda, bahçelerde yetiştirilir.

Kekik otunun yaprakları yumurta biçiminde, altları biraz tüylü, çiçekleri pembe ya da beyazdır. Kendine özgü hoş bir kokusu vardır. Şifası, yapraklarındadır. Bunlar saplarıyla yazın toplanır, demetler halinde gölgede kurutulur. Kuru nane gibi ufalanarak kullanılır.

Faydaları;
  • Grip, anjin, astım, bronşit, damar sertliği, adet düzensizliği, hazımsızlık, iç sıkıntısında: 30 gram kekik, 1 litre suda haşlanır. Her yemekten sonra bir kahve fincanı içilirse, çok yararlıdır. 
  • Güzelliğiniz için: 125 gram kekik, 1 litre suda haşlanırsa kırılan, dökülen saçları canlandırır. Hoş bir parlaklık verir.


Şifalı Bitki Ara

Özel Arama